Vitamin E och Selen åt katt

 

E-vitamin och selen är ett tillskott som främjar hjärtat och kärlen genom att bl a öka genomblödningen så att näringsämnen lättare når sitt mål, och så att hjärtat inte behöver arbeta lika hårt.
DJURDOKTORNS E-vitamin och selen innehåller endast dessa två ämnen. Till katt rekommenderar vi att alltid ge det som tillskott eftersom katter har en benägenhet att få hjärtfel som till stor del kan bero på att de är felutfodrade.

Antioxidanter är hjälpmedel som håller ordning på bl a fria radikaler. Som antioxidanter räknas fram för allt vitamin C, vitamin E, vitamin A och mineralerna selen, magnesium och zink.

Fria radikaler är skadliga och skapar i bästa fall endast ett föråldrande av cellen, men kan även skapa celldöd och andra typer av ogynnsamma förändringar i cellen.
De bildas alltid och särskilt om djur och människor utsätts för avgaser, ozon, färg och konserveringsämnen, rök, avmaskningsmedel (gifter), mediciner, parfym och rengöringsmedel.
Antioxidanter kan även förbättra immunförsvaret, och ju bättre näringsämnen, vitaminer, mineraler mm, vi ger våra djur, desto större är chansen att de slipper sjukdomar ex tumörer, invärtes sjukdomar, neurologiska sjukdomar, hudproblem m m.
Det går alltså att förebygga att din katt hamnar i formsvackor!

Åt katt rekommenderar vi vitamin E med selen som tillskott till de kattraser som har en benägenhet att få hjärtfel.
Vitamin E påverkar cirkulationen, och det involverar hjärtats arbete som bla består i att få ut blodet med syre och näring ordentligt till vävnaderna.

33% av Maine Coon katter har en genetisk abnormalitet besläktad med hypertrofisk cardiomyopati - HCM.

Amerikansk och Brittisk korthår har hypertrofisk cardiomyopati i ökad frekvens.

Perserkatter har även de en hög frekvens av hypertrofisk cardiomyopati.

Siameskatterna har oftast en persisterande ductus arteriosus så kallad PDA, men har även problem med dilaterad cardiomyopati.

Vid de flesta av dessa problem, finns det både förebyggande behandling, men även lindring att få med hjälp av Djurdoktorns Taurin.
En grundpelare hos hjärtsjuka patienter är att se till att de har normal vikt. De ska varken väga för mycket eller för lite.

Ytterligare en anledning till att ge vitamin E är när katten får steatit. Steatit är en inflammation i fettvävnaden hos katter och kan uppstå när katten äter mycket fet fisk eller fleromättat fett av annat ursprung.

Feta fiskar kan vara ex makrill, tonfisk eller strömming. Symtom är att de får knölar under huden, minskad aptit, verkar tröttare, vill inte gärna hoppa eller leka, ont när man rör dem och särskilt kring magen samt feber.

Dosering:

Ungefär 1/4 kryddmått per 5 kilo kroppsvikt och dag.

0 - 3 kilo = 1/4 kryddmått fördelas på 2 dagar.
3 - 5 kilo = 1/4 kryddmått/dag.
6 - 8 kilo = ¼ - 1/2 kryddmått/dag.
8 - 10 kilo = 1/2 kryddmått/dag.


Ge vitaminerna i något nyttigt och gott, ex en bit leverpastej, kokt skinka, köttfärs, tonfiskspad etc. Du kan även ge pulvret direkt i munnen, eller pudra dem på torr eller på våtfoder.
Texten skriven av veterinär Ywon Roschat 2022.