Vitamin E och Selen åt kanin

 

Kaniner har en benägenhet att få vitamin E brist. Symtomen beror lite på var någonstans det har gått fel.
Symtom som plötslig ostadighet, benen wobblar, oförmåga att röra bakbenen normalt, hittas liggande på sidan och när man tar upp den så kan kaninen inte röra fram eller bakben som den ska.
Fler symtom kan vara epilepsi liknande anfall ex huvudet har oregelbundna rörelser, kaninen rullar runt, den förlorar i vikt , och allmänt sämre balansförmåga.

En vinglig kanin kan ha vitamin E brist


Symtomen kommer ofta plötsligt, och kaninen kan dö inom ett par dagar om inte E-vitamin sätts in.

Vitamin E är även nödvändigt för att selen ska kunna tas upp i kroppen.
Selen är involverat i kroppens avlägsnande av skadliga partiklar som hela tiden bildas i vävnaderna.

Det är ett sätt för kroppen att göra sig av med sina sopor.
I dessa situationer är kaniner är väldigt beroende av just vitamin E för att detta ska ske. Finns inte Vitamin E eller selen i tillräcklig mängd, så förstörs vävnaderna, och vilken skada det blir beror på var i vävnaden bristen föreligger.
Om musklerna skadas i hjärtat, blir det hjärtproblem.
Skadas musklerna i lungvävnaden så blir det respiratoriska problem, eller lungödem etc.
Sker skadorna i skelettmuskulaturen, så får vi en stel, svag kanin som inte kan gå.

DJURDOKTORNS E-vitamin och selen är ett tillskott som främjar hjärtat och kärlen genom att bla öka genomblödningen så att näringsämnen lättare når sitt mål, och så att hjärtat inte behöver arbeta lika hårt.
Kaniner som lever ett stillasittande liv i eller utanför sin bur, får sämre cirkulation och de får problem när de ska röra sig och det blir en ond cirkel. En av följderna av detta blir fetma.
Fetma är bland det farligaste som kan drabba en kanin eftersom de inte kan koprofagera normalt (äta av sin egen avföring). Att koprofagera är absolut nödvändigt för kaniner. Kan de inte utföra detta normala beteende drabbas de av mag och tarmproblem ex. diarré.

Dosering:
Ungefär 1/4 kryddmått per 2 kilo kroppsvikt och dag.
Det är svårt att dosera, men ha som regel att pudra det på en liten bit av något nyttigt och gott, ex på en bit morot eller på en liten gurkbit varje dag. Du kan även ge pulvret direkt i munnen, eller strö dem på pellets.

Texten skriven av veterinär Ywon Roschat 2022.