Vitamin E och selen åt iller

 

Iller har en benägenhet att få CHF - congestive heart failure, som är en sjukdom i hjärtmuskeln. CHF anses kunna förebyggas med hjälp av tillförsel av vitamin E, och även av taurin, och l-karnitin.
Ett sätt till att förebygga hjärtsjukdomar på iller är att se till att de har normal vikt. De ska varken väga för mycket eller för lite.

Ytterligare en anledning till att ge vitamin E är till illrar som äter fet fisk som ex makrill, tonfisk eller strömming.
Dessa fiskar innehåller höga halter av fleromättade fetter.
Dessa fetter härsknar snabbt, och det krävs extra tillsats av vitamin E för att inte få skador på cellerna.

Om skador uppstår ger de en inflammation i fettvävnaden, så kallad steatit.
Symtom är att illern får knölar under huden särskilt i området kring anus-där det blir hårda knölar på båda sidorna, minskad aptit, verkar tröttare, vill inte gärna hoppa eller leka, ont när man rör dem och särskilt kring magen samt feber.
De har även diarré, en grönaktig eller svart smetig variant.
De kan hittas döda, och de kan ha bakbensparalys/kramp eller vinglig gång. De kan även ha symtom från luftvägarna.

(Blodprov visar neutrofili (massiv) med vänsterförskjutning, ökad mängd plättar, och en mild microcytär normocrom anemi.)

Behandling med vitamin E, ge dubbel dos några dagar och gå sen över på normaldos.

Allvarliga fall kräver injektioner hos veterinär.

Dosering:
Ungefär 1/4 kryddmått per 2 kg kroppsvikt och dag.
Det är svårt att dosera till dessa små, men ha som regel att pudra det på en liten bit av något nyttigt och gott ex en bit leverpastej eller liten bit köttfärs varje dag.

Antioxidanter kan även förbättra immunförsvaret, och ju bättre näringsämnen, vitaminer och mineraler, vi ger våra djur, desto större är chansen att de slipper sjukdomar, ex tumörer, invärtes sjukdomar, neurologiska sjukdomar, hudproblem.
Det går alltså att förebygga att ditt djur hamnar i formsvackor!

Texten är skriven av veterinär Ywon Roschat 2022.