Vitamin E och selen åt fågel

 

Fåglar som äter säd ex vete eller fröer, behöver få i sig extra vitamin E. Anledningen är att dessa torkade produkter ofta lagrats länge och fettet i dem härsknar. Fett som härsknar förbrukar E-vitamin, och du riskerar att fågeln får en brist.
Nymfparakiter är särskilt känsliga. Symtomen är att de blir muskelsvaga på grund av att muskelfibrerna inte fungerar som de ska. Sjukdomen benämns "white muskel disease" och muskulär dystrofi, och påverkar även musklerna inne i kroppen ex så kan fågeln inte smälta fodret ordentligt och de få en annorlunda avföring, bla med osmälta partiklar. Fler symtom kan vara att de är ofertila, att äggen inte kläcks som de ska, att benen får en konstig vinkel, så kallad "splayed legs", att fågeln får svårt med kordinationen och ibland ses ödem/vätskeansamlingar runt halsen vingarna och på bröstet.
Alla fåglar som äter någon form av säd eller frö dagligen, bör alltså få extra E vitaminer som tillskott.

Bruksanvisning:
DJURDOKTORNS E-vitamin med selen är ett pulver som ges på fodret, på något extra gott eller direkt i munnen.
Exakt rätt mängd är inte viktigt med dessa vitaminer. Du får uppskatta ungefärlig mängd i förhållande till hur stor fågel du har, och de doseringsanvisningar som vi angett.
Har du en tam fågel, kan vitaminerna ges direkt i näbben, kanske rent av på något fågeln tycker är gott.
Dosering direkt i näbben: Lös upp lite pulver i vatten eller juice och låt fågeln slicka i sig det från ex en sked.

Dosering:

Liten fågel 30 - 150 gram kroppsvikt: 1/4 kryddmått fördelat på en vecka. Rent praktiskt fungerar det som att strö salt på maten.
Mellanstor fågel 200 - 700 gram kroppsvikt: 1/2 kryddmått fördelat på en vecka.
Stor fågel 1 - 5 kilo: 1/4 kryddmått per dag.

Texten skriven av veterinär Ywon Roschat 2022.