Tömning av analsäckar/analkörtlarna

Katter, hundar och illrar har analsäckar. Det finns 2 analsäckar på dem, och de mynnar ut i själva analöppningen. Dessa körtlar producerar ett sekret som förvaras i analsäckarna.

Sekretet kan vara allt från vitaktigt (fettrikt) till mörkbrunt/svart (pigmenterat) och ha olika konsistens från löst rinnande till krämigt till grynig och fast.
Sekretet kan lukta illa av varierande grad, men när det luktar illa från baken när de är inomhus, beror det oftast på att det finns något problem i dem. Är det dessutom  en stark lukt som påminner om ruttnande fisk, ja, då behöver du söka veterinär.

Normalt tömmer djuren analsäckarna i samband med att de bajsar då musklerna klämmer ut säckarnas innehåll över avföringen som är på väg ut. Sekretet avslöjar då ”djurets identitet” för andra djur.

Vissa djur som har svagare muskulatur i området, som har haft diarré eller lös avföring kan behöva hjälp att tömma sina analsäckar innan de skapar problem och börjar göra ont.

Det finns flera åtgärder vi kan göra med analsäckarna, men det vanligaste är att vi bara tömmer överfulla analsäckar, och det näst vanligaste är att vi spolar dem rena från infekterat sekret.

Vi kan hjälpa ert djur att tömma analsäckarna, vilket oftast går att göra på helt vaken hund, medan katter och illrar ofta måste få en lugnande spruta. Är området inflammerat behöver dock lugnande och smärtlindrande medel oftast ges och spolning av analsäckarna med desinficerande medel utförs.

När djuren har problem med analsäckarna kan de visa olika tecken på irritation;
– beröringsöm baktill
– åka kana på rumpan
– hålla svansen mellan benen
– slicka eller bita sig mot buk, svans och analområdet eller i områden så långt de kan nå.

Vissa hundar som har återkommande problem kan behöva operera bort sina analsäckar, men det är ovanligt.

Här kan du läsa mer om analsäcksproblem på hund.