Taurin

 

Den här aminosyran kan vara gynnsam vid vissa hjärtproblem.
Det gäller särskilt hundar, katter och iller, men kan användas till alla djurslag.

Taurin finns i särskilt hög koncentration i vissa vävnader i kroppen ex. i
hjärtväggens muskler, näthinnan i ögat och i hjärnan.

 När en brist uppstår eller när upptaget av någon anledning försämras
blir det i första hand skador på dessa.  

 Produkt:     100% taurin i pulverform.
Innehåll: Taurin 100 mg/gram.
Förpackningar: 50 gram, 200 gram.
Hållbarhet: Flera år.
Förvaring: Väl tillslutet, torrt, svalt och utom räckhåll
för barn och djur.

   

Taurin är en aminosyra som kan vara gynnsam att tillföra vid vissa hjärtproblem. Det gäller särskilt hundar som äter lamm som proteinkälla med naturligt låga koncentrationer av taurin, ris som även det har naturligt låga koncentrationer av taurin samt vissa predisponerade raser.

Hundar kan få taurinbrist på grund av sjukdomar, och i dessa fall kan taurin också tillföras som tillskott. Vi ser det ex hos hundar med cystinuri (höga koncentrationer av aminosyran cystin i urinen som kan leda till urinstenar), där hunden även löper stor risk att få dilaterad cardiomyopati (hjärtsjukdom som ger förstorat hjärta) och skador på näthinnan.

Brist på aminosyran taurin kan bla ge hjärtproblem ex. dilaterad cardiomyopati (förstorat hjärta) som gör att din hund löper risk att dö i förtid om den inte får tillförsel av taurin. Hundar kan även omvandla andra aminosyror som cystin och metionin till taurin, men ibland uppstår ändå en brist. För att konstatera taurinbrist kan man ta ett blodprov.

Riskgrupper som kan behöva kosttillskott av taurin: 1.Vissa hundraser ex. Amerikansk cocker spaniel, Golden retriever, Labrador, Newfoundland, Dalmatiner och Engelsk bulldog anses ha en ökad frekvens hjärtsjukdom som är förknippad med taurinbrist. 2. Hundar som äter lamm och ris utan tillsatser av rätt mängd extra taurin anses kunna få hjärtsjukdom såsom dilaterad cardiomyopati.(Ettinger)

Taurin ska doseras efter kroppsvikt och det kan ges som förebyggande vid misstanke om dilaterad cardiomyopati eller som tillskott vid konstaterad dilaterad cardiomyopati.

 

Bruksanvisning: DJURDOKTORNS Taurin är ett pulver som ges på fodret, på något extra gott eller direkt i munnen. Dosering: 25 mg/ kilo kroppsvikt

1/4 krm per 10 kilo kroppsvikt och dag.  Fördela det på morgon och kväll.

 

 Produkttexten är skriven av legitimerad veterinär Ywon Roschat 2022

 
 

Katter kan få brist om inte tillräckligt med taurin finns i fodret. Problemet är att katter inte kan omvandla andra aminosyror till taurin. De flesta djur kan göra om andra aminosyror till taurin, men det kan inte katten. Det innebär alltså att all taurin katten behöver, måste tillföras. Hälsoproblem som kan uppstå av taurinbrist är HCM - hypertrofisk kardiomyopati, näthinnedegeneration (ögonskada som ger synförändringar) och sämre fertilitet.

 

Dosering: Strö pulvret över kattens torr eller våt foder 2 gånger per dag. Ungefär som när man saltar mat. Rör därefter om så det blandar sig med fodret. En förpackning med 50 gram räcker mer än ett år till en normalstor katt.

Produkttexten är skriven av legitimerad veterinär Ywon Roschat 2022

 

  Illern kan få brist på taurin om det inte finns tillräcklig mängd i fodret. Precis som katter kan de förmodligen inte göra taurin själva i kroppen. Meningarna verkar gå isär om detta.
Vissa proteiner som tillsätts i illerfoder, ex kaninkött och lammkött, innehåller väldigt låga halter taurin.
Illrar är ännu mer extrema proteinkonsumenter än katter, och de kräver 40-55% rent animaliskt protein för att kunna fungera normalt, så hundmat och kattfoder med normal halt protein, ger för lite taurin.
Precis som katt och hund kan illern få hjärtproblem och det anses ibland ha med taurinet att göra. Det är dock osäkert om hjärtfelet kan förbättras hos iller genom tillförsel av taurin, men kanske man förhindrar försämring.

Dosering: Strö pulvret över illerns torr eller våt foder 2 gånger per dag. Ungefär som när man saltar mat. Rör därefter om så det blandar sig med fodret. En förpackning med 50 gram räcker mer än ett år till en normalstor iller.  

Igelkott

Vi hittar inga indicier på att igelkottar behöver supplementeras med taurin, möjligtvis har man sett en koppling mellan taurin och att igelkotten tappar taggar. Vårt råd är därför: ge igelkotten taurin om den tappar onormalt med taggar. Se även över utfodringen, så det inte är fler näringsämnen som saknas.

Dosering: Strö pulvret över igelkottens torr eller våt foder 2 gånger per dag. Ungefär som när man saltar mat. Rör därefter om så det blandar sig med fodret. En förpackning med 50 gram räcker mer än ett år till en igelkott.

 

Produkttexten är skriven av legitimerad veterinär Ywon Roschat 2022