Tandstensborttagning - hemgångsråd

 HEMGÅNGSRÅD TILL DJUR SOM TAGIT TANDSTEN

Ditt djur har fått lugnande och vi har tagit bort tandsten både under och över tandköttskanten med hjälp av en ultraljudapparat samt polerat tänderna.

Vi har gett en uppvakningsspruta så ditt djur är vaken, men kan vara ganska eftertrött från det lugnande vi gett tidigare.

Därför kan han/hon vara lite ostadig på benen och trött. I så fall är det bra att få sova ut i lugn och ro och se till att han/hon inte blir för kall eller varm.

Se till att det är någon vuxen som har ansvar för hen, och lämna inte över ansvaret till barn.

Så fort han/hon är stadig på sina ben, går det bra att äta och dricka. Börja med småportioner av sånt han/hon gillar. När Ni ser att han/hon kommit igång att äta kan Ni normalisera utfodringen.

 

För att förbygga uppkomst av ny tandsten rekommenderar vi daglig tandborstning.
Använd en mjuk tandborste och tandkräm anpassad till djur eller ingen tandkräm alls.
Vanlig tandkräm innehåller fluor och ska inte användas till djur. Det finns massor med filmer på Youtube som visar hur man enklast borstar tänderna på sitt djur.

Det är också bra att stimulera tuggaktiviteten med tuggben och foder med tuggmotstånd, men det kan inte ersätta tandborsning.

TILL ER SOM INTE KAN BORSTA TÄNDERNA PÅ ER HUND ELLER KATT.


Vi vet att det är omöjligt för vissa djurägare att borsta tänderna på sitt djur, och till Er rekommenderar vi:

  1. tandstensborttagning och kontroll av tandstatus minst varje år. Vissa djur behöver göra detta 2 gånger om året, och det är oftast småhundar över 3 år, men kan behövas på katter och stora hundar som är några år gamla.
  2. Det finns ett desinficerande spray Ni kan handla hos oss, se vår webbutik.

 

 

MER OM TANDVÅRD PÅ DJUR

När gör man tandinspektion på hundar och katter?
Det finns 2 viktiga anledningar:

1. Som förebyggande vård.

Många djurägare kan inte borsta tänderna ordentligt på sina djur. Djur behöver precis som oss människor borsta tänderna, och även om de borstar tänderna 2 gånger per dag lika noga som vi människor borstar våra tänder, behöver de göra en årlig tandkontroll för att få en bedömning av tänder och munhåla. Är de unga, 1-2 år, ser vi sällan några större problem, men från 3 års ålder dyker det upp munhygienrelaterade problem på i princip alla djur. 

Det vanligaste är att djur från 2-3 års ålder behöver få lugnande minst 1 gång per år och genomgå tandvård. Till att börja med handlar det mest om att avlägsna tandsten, men desto äldre de blir ( 3-4 år och äldre)  brukar det handla om att avlägsna tänder som delvist lossnat. Vi ser att små hundar drabbas värre än de större raserna.
Katter behöver även de se över sina tänder och avlägsna tandsten varje år.

Tandlossning är en smärtsam procedur och som du själv vet så är det inte behagligt att ha tandvärk. "Men min hund/katt har inte ont" är en vanlig fras vi hör, samtidigt som de har allvarliga tandlossningsproblem. Såklart har de ont, det finns inga övernaturliga krafter som maskerar tandsmärtor hos djuren.
Regelbunden förebyggande tandvård från 2 års ålder är helt nödvändigt för att din hund/katt ska må bra.
           

2. För att ställa diagnos vid sjukdom ex där djuren inte vill äta.

När vi misstänker att det finns problem i munnen sederar vi dem och gör en kontroll. Det kan vara att djuret inte vill äta eller har ändrat sina matvanor eller att de börjat krafsa/klia sig runt mun/hals.

 

Hur ofta ska man göra tandkontroller?

Det enklaste är att be djurhälsopersonalen göra en inspektion när Ni är och vaccinerar hunden eller katten. (Vaccination ska ske varje år på både hund och katt, oavsett om de är inomhus eller är utomhuskatter).
Djurhälsopersonalen inspekterar tänderna så gott det går på ett vaket djur och sätter upp en ny tid om tandvård behövs eller om det inte går att genomföra inspektionen på vaket djur.

 

Vi är inte utbildade djurtandläkare och vi gör endast enkel okomplicerad tandvård på djuren.

Eftersom vi inte har tandröntgen kan vi därför inte se vad som händer under tandköttskanten dvs i tandrötterna och i käkbenet.
Är det mer än 2 år sedan ditt djur fått tandvård rekommenderar vi starkt att Ni beställer tid hos en utbildad djurtandläkare. Anledningen är att det oftast finns så pass stora problem att vi inte har resurser.

För enkel tandvård söver vi inte djuren, utan ger endast kraftigt lugnande. Skulle vi behöva göra ett litet ingrepp ex. ta bort en mycket lös tand, ja, då kompletterar vi med lokalbedövning och tar bort tanden. Vi kan inte ta bort stora tänder eftersom de djuren behöver sövas ordentligt.

När ett djur får lugnande, får det en injektion och det "ser ut som om det sover". Det innebär att ditt djur ligger still och inte kan göra motstånd när vi undersöker tänderna. Vi kan då inspektera ordentligt utan stress för vare sig djuret eller oss.
När vi är klara ger vi en uppvakningsspruta så ditt djur kan gå på sina ben vi hemgång.

Hur gör vi tandvård?

Vi kan ta bort uppenbart lösa tänder och vi kan även ta bort befintlig tandsten med hjälp av ultraljudsteknik.
Är det komplicerade tandlossningsproblem kommer vi att remittera till en djurtandläkare.

Tänk på att:

Vuxna djur som inte får regelbunden tandvård har ständigt ont i sin mun. Djuren kan inte tala, och kan därför inte säga det till dig. Dessutom maskerar de smärta så länge som det bara går.
Det finns inga övernaturliga desinfektionsmedel / tandkrämer / plaqueoff / tuggben som kan ersätta den mekaniska rengöringen som en bra eltandborste kan göra.
Vi ser att många djurägare borstar tänderna på sina djur, men återigen; det är som med oss människor – vi behöver regelbunden tandvård även om vi borstar tänderna 2 gånger per dag.
Kan man inte borsta tänderna på sin hund eller katt måste man ta dem på täta regelbundna tandkontroller hos djurvårdspersonal.