L-karnitin åt råtta

Karnitin, är ett  fodertillskott  till råttor.

Brist på L- karnitin och taurin hos djur har beskrivits som eventuell bakomliggande orsak till sämre funktion i muskelceller ex hjärt och skelettmuskler.

De vanligaste symtomen är svaghet i bakbenen.


Man ser även en råtta som undviker att röra sig och det kan tolkas som svaghet i andra muskler i kroppen samtidigt.

 

Bristsymtom beskrivs alltså som en svaghet i musklerna - allt från hjärtmuskelceller till skelettmuskelceller, och det beror på att det inte kommer in tillräckligt med energigivande fett till muskelcellerna om karnitin saknas.

Brist på L-karnitin och taurin har även beskrivits som ett bidragande fenomen till fettlever hos råtta.
Det drabbar framför allt överviktiga råttor och är i dagsläget ett stort problem.

Många djurägare upplever att det är svårt att banta råttan, även om kosten byts till sådan med mindre fett (energi) och att råttorna fått möjlighet att röra sig.
L-karnitin för in energi i muskelcellerna och det får positiva effekter på muskelfunktionen

 

Man har även sett att l-karnitin har effekt på detoxifiering vid vissa gifter, mycket beroende på sin kapacitet att ta in ny energi i cellerna, samt att föra ut avfallsprodukter från muskelcellerna.

 

Det finns evidens att L-karnitin deltar aktivt i viktminskningsprocessen vid bantning av råttor.

Det sker troligtvis genom två mekanismer:

1) L-karnitin påverkar aptiten.
2) L-karnitin påverkar  fettomsättningen. Råttor som får L-karnitin tillsatt i sitt lågkalorifoder ( oftast räcker det med att sluta ge fröer för att få ett lågkalorifoder åt råttan) får fördelar som att fettsyror kommer in i muskelceller och ger energi till dem i stället för att fettcellerna ligger och ansamlar sig utanför muskelcellerna.
Denna kombination med L-karnitin och lågkaloridiet ger även en effekt på hungern som minskar.

L-karnitin är involverat i transport av långkedjade fettsyror in till celler. Karnitin transporterar även ut avfallsämnen från cellerna. Hjärtcellerna använder sig huvudsakligen av långa fettkedjor som energikälla, och vid en brist på karnitin blir det problem och olag i cellerna. Dels kommer det in för lite energi i hjärtcellen, och avfallet som ska transporteras ut blir kvar i cellerna. Det innebär att en brist på karnitin är riktigt farligt för hjärtcellerna. Det finns olika typer av karnitinbrist i kroppen.Dels existerar det en brist på karnitin i blodet. Utöver det kan det existera en brist i både blodet och i kroppsvävnaderna. Ytterligare kan det finnas en brist i själva hjärtcellerna.

Sen kan det förstås bli brist på grund av att kroppen av någon anledning förlorar karnitinet, men även att det används för mycket karnitin av cellerna.

 

När man ska ge karnitin som tillskott, är det viktigt att det är L-karnitin och inte D-karnitin. Anledningen är att  D-karnitin använder upp de hjälpämnen – enzymer – som både D-karnitin och L- karnitin behöver för att tas upp i kroppen. Det innebär att även om det finns L-karnitin så kommer det inte att tas upp och det uppstår en brist i kroppen.

Dosering: börja att ge 1/4 kryddmått per dag. Blir avföringen lösare än normalt kan du minska lite tills avföringen ser normal ut.

Om din råtta går på utredning eller behandling – begär dos av din veterinär.

Biverkningar är dosberoende och kan vara lös avföring.

Minska dosen tills biverkningarna försvinner. Använd den dos som inte ger biverkning.

Ge även tillskottet i samband med måltid för att minska biverkningar.