Högfiberpellets

Kanin, Marsvin, Chinchilla och Degufoder ska vara konstruerade så att de tar lång tid att äta.

 

Den stora uppgiften för dessa högfiberpellets är att hålla ordning på ditt djurs tänder, mage och tarm, men även att ge den rätta näringen som växtätande gnagare och kaniner behöver. DJURDOKTORNS Basfoder har hög fiberhalt och de används till daglig utfodring samt vid mag och tarmstörningar i form av ojämn avföring eller diarré.

 

 

Produkt

hårda, stora högfiberpellets.

Innehåll

100% gräs. Torkat, hackat och pressat till pellets.

Analyserat innehåll (per kg):

Smältbar energi               10,96 MJ
Foderenheter                    0,57

Smbr. protein                   10,1 %
Råprotein                          12,2 %
Råfiber                               26,2 %
Råfett                                 2,9 %
Råaska                               8,7 %

Socker                               5,5 %
Stärkelse                           0,0%

Förpackning

1800 gram.

Hållbarhet

oöppnad förpackning 1 år och öppnad förpackning 6 månader.

Förvaring

torrt, lufttätt och svalt.

Ge Högfiberpellets så här.

Dosering: Ditt djur kan ha fri tillgång till dessa pellets.

Övrigt:

Som grundläggande utfodring ska kaniner, marsvin, chinchilla och degu ha hö året runt och gräs och ogräs som komplement på sommarhalvåret.
Sen kompletterar vi upp det varje dag med högfiberpellets-med fiberhalten mer än 26%.
Dessutom kan de erbjudas en liten bit rotsak varje dag.

Viktigt med c-vitamin extra dagligen åt marsvinen.

Alla djur inklusive marsvin behöver också ett dagligt multivitamin tillskott.

Lågfiberpellets och gnagarblandningar som du hittar på djuraffärerna har oftast inte mer än 10-20 % fibrer. De kan du ge som lördagsgodis 1 timme varje vecka. De är inte hälsosamma och bör inte ges som dagligt foder.

I fångenskap kan djuren inte röra sig på samma sätt, och det vi bör ge dem är ett foder som ger en bra sysselsättning och inte gör dem överviktiga.
Är fodret för näringsrikt med för hög andel fett eller lättlösliga kolhydrater, så blir ditt djur sakta men säkert överviktig.
Det är ett stort problem hos de som äter gnagarblandningar med pellets, fröer, flingor och spannmål.

Felaktigt foder gör att djuren blir överviktiga .

På grund av övervikt kan de inte utföra sina normala beteenden exempel att koprofagera (äta delar av sin egen avföring). Mag och tarmstörningar är vanligast hos kaniner och gnagare som får för mycket "vanliga pellets", samt gnagarblandningar och frukter och grönsaker. Ge dem i stället högfiberpellets så de slipper få mag och tarm smärtor.

Det blir en onormal jäsning i mag och tarmkanalen som förorsakar rubbningar och stark smärta.

Akuta symtom kan vara att djuret plötsligt äter sämre eller inte alls.

De rör sig i regel mindre. Vid mer utdragna förlopp är symtomen att det fastnar avföring kring analöppningen och det luktar illa.

De här rubbningarna är farliga för våra djur och bör leda till att veterinär kontaktas. Normal reflex hos djurägare är att tvätta bort den kladdiga avföringen, och det ska du göra, men det löser inte problemet.

Lös problemet på lång sikt genom att ändra utfodringen.

Fungerar det inte-kontakta din veterinär. Har du flera djur i samma bur är det lämpligt att ha flera utfodringsställen och vattenskålar eftersom de gärna konkurrerar om detta.

Generellt säger man att det ska vara lika många utfodrings och vattenställen som du har djur.

Ge aldrig sådant som inte fyller någon näringsmässig funktion och som är direkt skadligt, ex chips, kex, hårdbröd, annat bröd, ost, gurka, isbergssallad, choklad, godis och fröer. Ha alltid färskt vatten i buren som bytes minst 2 ggr per dag och skålarna diskas noggrant mellan byten.

Lämpliga grönsaker och annat att komplettera med.

Förslag på grönsaker som du kan ge en liten bit av varje dag: Rå broccoli, morot, kålrot, vitkål, rödbeta och selleri finns året om. Ge en liten bit av varje dagligen. Köp svenskt och närproducerat. Plocka och ge späda och levande fruktgrenar och grenar från bärbuskar. Hittas på ödetomter och på din egen tomt året om. Byt ut dem varje vecka.

Varför ska vi inte ge frukter till djuren?

Dessa djurs mag och tarmkanal är inte gjorda för att äta frukter. Frukt innehåller för mycket fruktsocker och fruktsyror för dem.

Sysselsättning - precis som vi människor behöver djuren något att göra hela dagarna. Tänk dig själv att sitta i en bur och inte ha något att göra. Inte ens en TV.

Sysselsättning kan du ge i form av grenar och kvistar och kottar från alla möjliga naturliga vildväxande träd du hittar i skogen. Plocka även rötter och buskar och bär från blåbär och lingon, grästuvor med gräs, ogräs och jord. Mossor och lavar med tillhörande småkryp är utmärkt sysselsättning. Har du begränsade möjligheter att ta från naturens skafferi, kan du plocka in det som växer vilt ifrån en trädgård, samt grenar och kvistar från fruktträd. Var mångsidig och ta av flera sorter varje dag.

 

Tillbaka till produktsidan