Första Hjälpen åt växtätare


Grundläggande information: Första gångerna du ger näringsgelen kan det upplevas svårt. Ibland behövs flera händer. Det brukar bli enklare vart efter du får in rutinerna. Gelen ska vara trögflytande, och inte vattentunn - tillsätt i så fall lite mer pulver till den färdiga lösningen och vänta 15 minuter. Den färdiga gelen innehåller all vätska och all näring ditt djur behöver under några kritiska dagar då ditt djur inte äter som den ska, eller behöver extra näringsupport efter operationer, resor mm. Färdig gel kan stå i rumstemperatur i det medföljande plaströret med kork,under dagen. Pipetterna som medföljer i förpackningen kan klippas av och justeras till lämplig längd och bredd.

                                   

HUR VET JAG HUR MYCKET JAG SKA GE?

Det finns flera sätt att ”mäta” om du får i ditt djur tillräckligt med näringsgel. Dels har du den rekommenderade dosen. Nästa sätt att mäta på är att väga djuret 2 gånger per dag. Djuret ska inte gå ner i vikt under dagen. Gör den det – ja då får den i sig för lite av gelen. Ytterligare ett sätt att veta om du ger tillräckligt kan vara att kolla hur det kommer kiss - urinsyra och avföring. Finns inget kiss och avföring så kan det vara så att djuret inte får tillräckligt med näring och vätska.

Näringspulvret bildar en gel. Gelen minskar risken att tillskottet hamnar fel i strupen på svaga och medtagna djur som behöver stödmatas. Tillskottet är anpassat åt växtätande djur som inte äter eller dricker normalt, magrar av eller är uttorkade av någon annan anledning. Första Hjälpen innehåller samtliga vitaminer,mineraler,elektrolyter och antioxidanter som ditt djur behöver för att komma till rätta med sin obalans. Det innehåller även mag- och tarm stabiliserande ämnen.

Bruksanvisning: 1 del pulver+8 delar ljummet vatten blandas ordentligt. Låt stå 15 minuter så en gel bildas. Sug upp gelen i doseringssprutan eller pipetten och ge direkt i munnen. Pipetten kan klippas av till lämplig längd. Det underlättar matningen att ha en lagom lång pipett så att gelen passerar enkelt. Fördela matningen 4-10 gånger per dag.
 

Om ditt djur inte alls äter, är det viktigt att fördela gelen under hela dagen. Erbjud även ditt djur sin favoritmat och vatten som vanligt.
Ett svagt och sjukt djur ska förvaras ensamt i en liten låda, bur eller plastbehållare med extra värme och allt den behöver precis nära sig.
Bädda mjukt och rent hela tiden. Det gäller även svaga fåglar.

Rekommenderad dosering per dygn åt kanin, marsvin, degu, chinchilla som inte äter självmant: 10 ml per 100 gram kroppsvikt. 100 ml (1 dl) per kilo kroppsvikt.


Rekommenderad dosering per dygn åt växtätande reptiler som inte äter självmant:
2-3 ml / 100 gram kroppsvikt.

 Pulvret i förpackningen blir totalt 3,6 dl gel.Det räcker till flera dagars behandlingar åt ditt djur.
Överblivet pulver håller ca 1 år i sin förpackning.
Blir ditt djur inte bättre inom 1-2 dagar, eller snabbt blir sämre, rekommenderar vi att du bokar ett besök hos din lokala veterinär.