Första Hjälpen åt kanin och marsvin

Näringstillskott åt växtätande djur som kanin, marsvin som tillfälligt behöver extra näring.
Kaniner som inte äter alls ska till veterinär så fort som möjligt. Ge Första Hjälpen tills dess.
Första gångerna du ger näring åt ditt djur kan det upplevas svårt. Ibland behövs flera händer. Det brukar bli enklare vart efter du får in rutinerna. Gelen ska vara trögflytande, och inte vattentunn - tillsätt i så fall lite mer pulver till den färdiga lösningen och vänta ca 10 minuter.
Den färdiga gelen innehåller all vätska och all näring ditt djur behöver under några kritiska dagar då ditt djur inte äter som den ska, eller behöver extra näringssupport efter operationer, resor mm.
Färdig gel kan stå övertäckt och i rumstemperatur under dagen. Pipetterna som medföljer i förpackningen kan klippas av och justeras till lämplig längd och bredd.

                                   

HUR VET JAG HUR MYCKET JAG SKA GE?

Det finns flera sätt att ”mäta” om du får i ditt djur tillräckligt med näringsgel. Dels har du den rekommenderade dosen. Nästa sätt att mäta på är att väga djuret flera gånger per dag. Djuret ska inte gå ner i vikt under dagen. Gör den det – ja då får den i sig för lite av gelen. Ytterligare ett sätt att veta om du ger tillräckligt kan vara att kolla hur det kommer urin och avföring. Finns ingen urin och avföring så kan det vara så att djuret inte får tillräckligt med näring och vätska.


Näringspulvret bildar en gel. Gelen minskar risken att tillskottet hamnar fel i strupen på svaga och medtagna djur som behöver stödmatas.
Tillskottet är anpassat åt växtätande djur som inte äter eller dricker normalt, magrar av eller är uttorkade av någon annan anledning. Första Hjälpen innehåller samtliga vitaminer, mineraler, elektrolyter och antioxidanter som ditt djur behöver för att komma till rätta med sin obalans. Det innehåller även mag- och tarm stabiliserande ämnen.
Bruksanvisning: 1 del pulver+10 delar ljummet vatten blandas ordentligt. Låt stå 15 minuter så en gel bildas. Sug upp gelen i doseringssprutan eller pipetten och ge direkt i munnen. Pipetten kan klippas av till lämplig längd. Det underlättar matningen att ha en lagom lång pipett så att gelen passerar enkelt. Fördela matningen 4-10 gånger per dag.
 Rekommenderad dosering per dygn åt kanin, marsvin, degu och chinchilla som inte äter självmant:
10 ml per 100 gram kroppsvikt=100 ml (1 dl) per kilo kroppsvikt.
Rekommenderad dosering per dygn åt reptiler och fåglar som inte äter självmant:
2-3 ml/100 gram kroppsvikt. Pulvret räcker till flera dagars behandlingar åt ditt djur. Överblivet pulver håller ca 1 år i sin förpackning.
Kan ges åt samtliga växtätare som kräver fiberrik kost ex kanin, marsvin, degus, chinchilla, växtätande sköldpaddor och ödlor.
Blir ditt djur inte snabbt bättre ska du kontakta veterinär.