Fågelpellets åt papegojor
DJURDOKTORNS Fågelpellets åt papegojor och undulater
Fåglar är som människor-matar vi dem med rätt näring så blir de långlivade och friska.
De flesta djurägare har ganska dåliga erfarenheter av att ge fåglarna pellets! Nedan beskriver vi hur du går till väga för att lyckas. |
Veterinärer över hela världen rekommenderar att ge ett ”väl sammansatt foder” åt djuren. Här har du möjlighet att ge ett fullgott basfoder åt din fågel. Komplettera det med naturens skafferi, och din fågel har chans att få ett bra liv. Fodret kan ges åt undulater, parakiter, dvärgpapegojor, mellanstora papegojor, ex grå jako, kakadua, amazon och ädelpapegojor samt till stora papegojor, finkar, kanariefåglar, duvor, kakariki med flera.
Produkt
|
pellets åt papegojor och undulater. |
|
råvaruinnehåll: spannmål, produkter och biprodukter av frön från oljeväxter, produkter och biprodukter av spannmål, oljor och fetter, mineralämnen, torkade vallfoderväxter, bryggerijäst, selenjäst, koksalt. Innehåller extra lysin, metionin och cystin. Analysgaranti: råprotein 15,5%, råfett 4,9%, växttråd 6,3%, vatten 13%, aska 6,6%, kalcium 1,2%, fosfor 0,7%. Fodertillsatser per kilo foder: vitamin A-13000 IE, vitamin D-3000 IE, vitamin E-60 mg, natriumselenit-0,22 mg, kopparsulfat-11 mg. Innehåller även selenjäst, zink, mangan, järn, jod, kobolt. |
Förpackning
|
700 gram. |
Hållbarhet
|
ca 2 år i oöppnad förpackning, och 6 månader i öppnad förpackning. |
Förvaring |
väl tillslutet, svalt och torrt. |
Ge fågelfodret så här:
|
Bruksanvisning:
Vissa fåglar äter fodret torrt, men annars kan fodret blandas med vätska, ex vatten, fruktjuice, grönsaksjuice eller kokosmjölk light och frukt och grönsaker. Det blir som en gröt. Blanda därefter i frukt och grönsaker.
Är det första gången du ger DJURDOKTORNS Fågelfoder till din fågel: |
Det är lämpligt att under några veckors tid blanda pelletsen med vätska, frukt och grönt samt med lika mycket av det foder/fröer du givit förut. De flesta fåglar känner igen de gamla fröerna de fått tidigare, och de kan därmed förstå att det du ger dem är foder. Minska sen successivt tillsatsen av det "gamla" fodret så att du efter 2-10 veckor endast utfodrar med fågelfodret och frukt och grönsakerna. Vi vet att fåglar kan vara kinkiga men vad de äter, men vi ser att en djurägare som är intresserad av att få sin fågel att äta allsidigt och hälsosamt, får alltid sin vilja igenom. Det tar mellan 2-10 veckor (!) att vänja fågeln vid nytt foder och kräver oftast en del tålamod hos djurägaren. Du har igen det på att du slipper ha dåligt samvete för att du utfodrar din fågel fel, du slipper dyra veterinärräkningar i framtiden, och du får en fågel som lever ett vettigt liv med ordentlig sysselsättning. Tänk på att fågelfröer är endast lördagsgodis rent näringsmässigt. Använd traditionella fågelfröblandningar för att berika din fågels liv 1 timme varje lördag - precis som vi gör med barn. De övriga 167 timmarna i veckan ska din fågel få ett näringsriktigt foder ex Djurdoktorns Fågelfoder blandat med allt övrigt vi föreslår. Har du flera fåglar i samma bur är det lämpligt att ha flera utfodringsställen och vattenskålar eftersom fåglarna gärna konkurrerar om detta. Det förekommer att fåglar svälter ihjäl på grund av konkurrensen. Det sker utan att djurägaren märker något. Ge aldrig sådant som inte fyller någon näringsmässig funktion och som är direkt skadligt, ex chips, kex, ost, gurka, isbergssallad, choklad, godis och avokado. Ha alltid färskt vatten i buren som bytes minst 2 ggr per dag.
Lämpliga grönsaker och frukter att komplettera med
|
Förslag på frukter och grönsaker som du kan blanda i Fågelfodret: apelsin, satsumas, äpplen, päron, melon, morötter, kokt ris och potatis, ärtor, squash, broccoli, spenat, gröna bönor, selleri, majs, blåbär, hallon, björnbär, frysta bland-grönsaker, blomkål, groddar. För att fågeln inte ska få bristsjukdomar bör du ge kontinuerligt av de olika föreslagna vegetabilierna. Variationen ska vara stor. 1/3 av dagens foderintag kan bestå av blandade frukt och grönsaker. Resten kan vara DJURDOKTORNS Fågelfoder, samt en liten del av animaliska produkter ex. okryddat kokt kött samt kokt ägg, keso eller en liten bit hundtorrfoder ett par gånger per vecka.
Varför ska vi inte ge fröer till fåglarna?
|
Fåglarna får allvarliga brister av fröutfodring på grund av att sammansättningen är alltför ensidig och bristfällig ur näringssynpunkt samt att fröerna oftast varit lagrade under lång tid innan de ska ätas.
Ofta är fröerna gamla och av tvivelaktig hygienisk kvalitet. Det beror på att dessa fröer kommer från andra länder, och har transporteras och lagras under lång tid.
Vi ser också att fåglarna har en tendens att välja ut endast vissa sorters frö och det gör att utfodringen blir ännu mer ensidig och otillräcklig b l a på grund av aminosyra brist, kalk- och A-vitamin brist samt fettöverskott. Ungefär som lösgodis är åt barn.
Det räcker inte att ge enbart frukt, torkade fröer och grönsaker för att täcka en fågels närings och sysselsättnings behov. Fåglar behöver mycket sysselsättning, annars blir de uttråkade, och en uttråkad fågel överkonsumerar foder, och då blir de överviktiga - ett livsfarligt tillstånd hos fåglar, eftersom deras kondition snabbt blir sämre, och till slut undviker de kanske att flyga.
Levern lagrar också in fett, och fågeln får en skadad lever som gör att fågeln mår dåligt, och får svårt att stå emot sjukdomar.
Sysselsättning kan du ge i form av grenar och kvistar och kottar från alla möjliga naturliga vildväxande träd du hittar i skogen. Plocka även rötter och buskar och bär från blåbär och lingon , grästuvor med gräs, ogräs och jord. Mossor och lavar med tillhörande småkryp är utmärkt sysselsättning.
Har du begränsade möjligheter att ta från naturens skafferi, kan du plocka in det som växer vilt ifrån en trädgård, samt grenar och kvistar från fruktträd.
Var mångsidig och ta av flera sorter varje dag.