Biotin åt hund

 

 

DJURDOKTORNS BIOTIN

Djur som ser allmänt ofräscha ut på sin utsida kan behöva en kur biotin! Utsida hos djur är ex klor, päls, hud, tramdynor, nos, fjädrar, näbb, sköldpaddsskal och hovar. BIOTIN även kallad vitamin B7 och vitamin H. Biotin är nödvändigt för att kroppen ska kunna ta hand om näring.

All näring vi tillför djuren behöver brytas ner i mindre delar och omvandlas och biotin medverkar här. Normalt producerar tarmen biotin, men vissa tillsatser och råvaror i fodren samt sjukdomstillstånd kan göra att denna process inte fungerar fullt ut. Det är bland annat fettmetabolismen och energiproduktionen som påverkas vid biotinbrist.

Biotinbrist hos människor och djur påverkar även immunförsvaret, där bland annat mjältens förmåga att tillverka lymfocyter blir bristfällig.

Oavsett djurslag och grundproblem ser vi att de tappar mer päls, fjädrar eller ofullständigt öms-skinn än vanligt, och det är dessutom torrt och skört och glanslöst. Huden dammar mer eller verkar fetare än vanligt, den ser inte fräsch ut.

Symtom:

  • Vattniga ögon och ibland ses krustor på ögonlocken.
  • Pälsbärande djur tappar päls runt ögonen.
  • Färgförändringar/depigmentering i pälsen.
  • Djuren är känsligare för infektioner.
  • En del djur har oförklarliga hudproblem.
  • Förändringar ex förhårdnader på trampdynor ses hos hundar, katter och marsvin.
  • Hos kaniner och fåglar kan rodnader ses under foten.
  • Hos sköldpaddor ses sköra fnasiga, torra flisiga skal, samt onormala förhårdnader på övriga huden.
  • Sköra klor och näbbar, skal, och hovar som ser ojämna och flisiga ut.
  • Torr eller fet mjällig hud och päls.
  • Muskelsvaghet.
  • Muskelsmärta.

Kort sagt: Du ser ett djur som ser lite skabbigt ut.

Produkt

biotin i flytande form.

Innehåll

biotin 0,5 mg/ml.

Förpackning

15 ml, 50 ml, 100 ml.

Hållbarhet

oöppnad förpackning – mer än ett år. Öppnad förpackning ca 6 månader.

Förvaring

väl tillslutet och svalt utom räckhåll för barn och djur.

 

Mer om biotin

 

Flisiga klor, torr skör päls och torr hud kan behöva mer biotin. Klorna är svårklippta och delar sig lätt. Hos vissa djur finns risk att klorna går av. Det drabbar alla djur som har klor, både gnagare, hundar, katter och fåglar samt vissa ödlor och sköldpaddor.. Reptiler får även ömsningsproblem, och fåglar får skabbiga fjädrar samt en ”flikig” näbb och pälsbärande djur får en dålig pälskvalite.

Biotin är livsnödvändigt för att kroppen ska kunna ta hand om foder och bryta ner proteiner, fett och kolhydrater. I princip behöver allt vi tillför djuren brytas ner i mindre delar och omvandlas i diverse kemiska reaktioner, för att till sist komma kroppens celler till godo. Kan inte det ske så har kroppen mindre nytta av att vi matar den. Hur hälsosamma saker du än stoppar i den.  Vid obalans i tarmen kan djuren få störningar i biotintillverkningen med bla funktionsnedsättningar i sköldkörtel, binjure, reproduktion och nervsystemet. Symtom på obalans i tarmen kan yttra sig i ojämn avföring dvs att avföringens konsistens, färg och lukt varierar under dagen eller tiden. Dessutom syns förändringar i päls, hud och klor.  Biotin är ett vitamin som produceras av tarmens egen normala bakterieflora. När främmande bakterier finns i tarmen, då störs produktionen. Likaså när djuren står på diverse medicinska behandlingar som rubbar tarmens normala funktion och även när de utfodras ensidigt och felaktigt. Antibiotika, sulfa och smärtstillande medel med antiinflammatorisk komponent är typiska exempel på mediciner som gör oreda i tarmen, och därmed stör tarmens normala tillverkning av biotin. Enligt vissa undersökningar så äter en del hundar sin egen avföring vid biotinbrist. Hävs bristen ex genom att tillföra biotin så försvinner det beteendet om det beror på biotinbrist. Givetvis bör man även ta reda på vad som egentligen är primära problemet till bristen, men en bra början är att tillföra biotin, och sen fortsätta med att fundera på möjliga orsaker till själva biotinbristen. Rå äggvita kan vara direkt olämpligt att ge till djur. Det visar sig i undersökningar på de flesta husdjuren att de får en sekundär biotinbrist, med ffa pälsbortfall och hudförändringar som huvudsymtom. Det som sker är att avidin, en komponent i äggvitan, binder till biotin så biotinet kan inte tas upp i kroppen, utan åker vidare och ut med avföringen. Vill man gärna ge äggvita, kan man göra det om den kokas först, eller om den ges tillsammans med äggulan, eller om man tillför ett överskott av biotin samtidigt. Risk för brist: Ostabil, ojämn avföring. Ex förstoppningar, mjukare eller lösare avföring än vad som anses normalt. Illaluktande gaser från tarmkanalen. Tillförsel av rå äggvita. Tillförsel av antibiotika-alla former samt antiinflammatoriska samt smärtstillande preparat eller andra medikamenter eller foder som ger någon form av onormal förändring i avföring eller tarmfunktion. Tarminfektion med parasiter, bakterier mm. Allergier som ger ”ojämn mage/tarm”. Symtom på brist:

Päls och hudproblem! Tappar mer päls än vanligt, som dessutom är torr och skör.  Förändringar ex förhårdnader på trampdynor och sköra klor. Hyperkeratos- hudens yttersta förhornade cellager är förtjockat-ger en lite hårdare yta på huden, som lätt spricker och blir inflammerad. Torr mjällig hud. Muskelsvaghet.  Muskelsmärta. Ledproblem – vävnaden i och omkring leden har sämre kvalité, liknande symtom som vitamin C brist kan ha såsom höftledsdysplasi.
  
 Flisiga klor, torr, skör och glanslös päls gärna med mjälliga inslag dvs. torr hud kan behöva mer biotin. Klorna är svårklippta och delar sig lätt. Hos vissa hundar finns risk att klorna går av.
De får en hyperkeratos vilket innebär att hudens yttersta förhornade cellager har blivit för tjockt och ger en lite hårdare yta på huden ex på armbågar, nos, trampdynor. Här kan bildas sprickor och det kan bli inflammerat.

Hund

Enligt undersökningar kan det finnas en brist på biotin hos de djur som äter sin egen eller andra djurs avföring. Gäller inte kanin, marsvin, chinchilla eller hamster. Djur som får råa ägg med äggvita löper risk att få en biotinbrist.

Vitaminerna kan även ges åt valpar.

Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt. 30 droppar är ca 1 kryddmått = 1 ml.

 

Vikt

Dosering per dag

Hur länge räcker 15 ml/djur?

Hur länge räcker 1x50 ml/djur?

småvalpar

2 droppar

225 dagar

750 dagar

1 kilo

2 droppar

225 dagar

750 dagar

2 kilo

4 droppar

112 dagar

375 dagar

5 kilo

10 droppar

45 dagar

150 dagar

10 kilo

20 droppar

22 dagar

75 dagar

25 kilo

50 droppar

11 dagar

37 dagar

 

Hur ger man vitaminerna åt hunden? Ge vitaminerna i något nyttigt och gott, ex en bit leverpastej, kokt skinka, köttfärs etc. Du kan även ge dropparna direkt i munnen, eller droppa dem på torr eller våtfoder.  

Katt

Vid obalans i tarmen kan katten inte tillverka sitt eget biotin, och de kan få störningar i bla sköldkörtel, binjure och reproduktion. Fler anledningar till att störningar i biotin tillverkningen inte fungerar fullt ut kan vara att katten äter väldigt ensidigt och gärna konserver eller torkat foder av tveksam kvalite. Vid misstanke om biotinbrist ser man ofta en katt som fäller onormalt, fet och ovårdad päls med tovor. Klorna blir flikiga och sköra. För att ge katten rätt mängd vitaminer kan det vara bra att veta ungefärlig vikt. Har du ingen våg, kan du se vår tabell med ungefärliga vikter här:  

Storlek på katten

Liten katt

Mellanstor katt

Stor katt

Jätte katt

Vikt i kilo

1 - 2

2 - 4

5 - 8

8 - 16

 

Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt.  

Vikt

Dosering per dag

Hur länge räcker

1x15 ml/djur?

Hur länge räcker 1x50 ml/djur?

Hur länge räcker 2x50 ml/djur?

kattunge

1 droppe

450 dagar

50 månader

100 månader

1 kilo

2 droppar

225 dagar

25 månader

50 månader

2 kilo

4 droppar

112 dagar

12 månader

24 månader

3 kilo

6 droppar

75 dagar

8 månader

16 månader

4 kilo

8 droppar

56 dagar

6 månader

12 månader

5 kilo

10 droppar

45 dagar

5 månader

10 månader

6 kilo

12 droppar

37 dagar

4 månader

8 månader

7 kilo

14 droppar

32 dagar

3,5 månader

7 månader

8 kilo

16 droppar

28 dagar

3 månader

6 månader

9 kilo

18 droppar

25 dagar

2,5 månader

5 månader

10 kilo

20 droppar

22 dagar

2 månader

4 månader

15 kilo

30 droppar

15 dagar

1,6 månader

3,5 månader

  Hur ger man vitaminerna åt katten?

Ge vitaminerna dagligen och i något nyttigt och gott, ex en bit leverpastej lågkalori, kokt skinka, köttfärs, tonfiskspad etc. Du kan även ge dropparna direkt i munnen, eller droppa dem på torr eller våtfoder.

I Djurdoktorns webbutik finns även en knappkanyl med tillhörande doseringssprutor som kan vara enkel att ge vitaminerna med. Vi säljer även en billigare variant av hjälpmedel, doseringssprutor och pipetter åt smådjuren som fungerar lika bra för de flesta tillskott och näringslösningar.  

Kanin, marsvin, chinchilla och degus

Vid misstanke om för lite biotin hos dessa djur, kan man se att de tappar onormalt mycket päls. Vissa tappar så mycket päls att man som djurägare inte tar upp djuret lika mycket eftersom de hårar ner allt i omgivningen. Dessutom kan djurägarna uppleva allergiska besvär hos sej själva. Pälsen får även en sämre kvalite och det kan bildas små skorpor i huden. Under tramdynorna bildas små förhornade sporrar särskilt på marsvin. Det kan vara ett tecken på biotinbrist. Pälsbärande djur som tappar päls runt ögonen, eller har vattniga ögon kan även de lida av biotinbrist. För att ge ditt djur rätt mängd vitaminer kan det vara bra att veta ungefärlig vikt. Väg ditt djur eller se ungefärliga vikter i vår tabell:

 
 

Djurslag

Kanin

Marsvin

Chinchilla

Degu

Vikt i kilo

0,5 - 4,5

0,4 - 0,9

0,4 – 0,8

0,2 – 0,3

Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt.  

Vikt

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15 ml/djur?

Hur länge räcker 1x50 ml/djur?

Hur länge räcker 2x50 ml/djur?

<0,5 kilo

1 droppe

450 dagar

50 månader

100 månader

1 kilo

2 droppar

225 dagar

25 månader

50 månader

1,5 kilo

3 droppe

150 dagar

16 månader

32 månader

2 kilo

4 droppar

112 dagar

12 månader

24 månader

2,5 kilo

5 droppar

90 dagar

10 månader

20 månader

3 kilo

6 droppar

75 dagar

8 månader

16 månader

3,5 kilo

7 droppar

64 dagar

7 månader

14 månader

4 kilo

8 droppar

56 dagar

6 månader

12 månader

4,5 kilo

9 droppar

50 dagar

5,5 månader

11 månader

  Hur ger man vitaminerna? Ge vitaminerna i något nyttigt och gott, ex på en bit morot eller på en liten gurkbit. Du kan även ge dropparna direkt i munnen, eller droppa dem på pellets.

I Djurdoktorns webbutik finns även en knappkanyl med tillhörande doseringssprutor som kan vara enkel att ge vitaminerna med. Vi säljer även en billigare variant av hjälpmedel, doseringssprutor och pipetter åt smådjuren som fungerar lika bra för de flesta tillskott och näringslösningar.

Råttor

Råttor får en seborreisk dermatit, vilket innebär att de har en överproduktion av talg, och detta gör att pälsen ser fet ut. De tappar även onormalt med päls, och ser lite kala ut, samt sårskorpor börjar komma. Går bristen tillräckligt långt ser vi att de får en delvis bakbensparalys, dvs de är oförmögna att röra bakbenen normalt, och de får en kängruliknande gång. Väg ditt djur för att få en bra dosering. Har du ingen våg, kan du se vår tabell med ungefärliga vikter här:  

Storlek på råttan

Liten råtta

Mellanstor råtta

Stor råtta

Vikt i gram

100 - 200

200 - 400

500 - 800

 

Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt och dag.  

Vikt

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15djur ml/djur?

Hur länge räcker 1x50djur ml/djur?

Blanda 1 droppe vitaminer med 4 droppar vanligt vatten och ge enligt doseringarna nedan.

100 gram

1 droppe enligt

spädning ovan

225 dagar

25 månader

200 gram

2 droppar enligt

spädning ovan

225 dagar

25 månader

300 gram

3 droppar enligt

spädning ovan

225 dagar

25 månader

400 gram

4 droppar enligt spädning ovan

225 dagar

25 månader

500 gram

5 droppar enligt spädning ovan

225 dagar

25 månader

 

Hur ger man vitaminerna åt råttan? Ge vitaminerna i något nyttigt och gott, ex på en bit morot eller på en liten gurkbit. Du kan även ge dropparna direkt i munnen, eller droppa dem på pellets.

I Djurdoktorns webbutik finns även en knappkanyl med tillhörande doseringssprutor som kan vara enkel att ge vitaminerna med. Vi säljer även en billigare variant av hjälpmedel, doseringssprutor och pipetter åt smådjuren som fungerar lika bra för de flesta tillskott och näringslösningar.

  Mus, gerbil och hamster

Dessa smågnagare får precis som råttor, en seborreisk dermatit, vilket innebär att de har en överproduktion av talg, och detta gör att pälsen ser fet ut. De tappar även onormalt med päls, och ser lite kala ut, samt sårskorpor börjar dyka upp. Går bristen tillräckligt långt ser vi att de får en bakbensparalys, dvs de är oförmögna att röra bakbenen normalt, och de får en kängruliknande gång. Speciellt för hamster och möss är även att de kan får ett flertal fosterskador på sin avkomma. Väg ditt djur för att få en bra dosering. Har du ingen våg, kan du se vår tabell med ungefärliga vikter här:   

Djurslag

Mus

Gerbil

Hamster

Vikt i gram

10 - 40

30 - 130

30 – 130

Djurslag

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15 ml/djur?

Hur länge räcker 1x50 ml/djur?

Blanda 1 droppe vitaminer noggrant med 9 droppar vanligt vatten och ge enligt doseringarna nedan.

mus

1 droppe enligt

spädning ovan

450 dagar

50 månader

gerbil

2 droppar enligt

spädning ovan

450 dagar

50 månader

hamster

 2 droppar enligt

spädning ovan

450 dagar

50 månader

  Hur ger man vitaminerna åt dessa smådjur? 

Ge vitaminerna i något nyttigt och gott, ex på en bit morot eller på en liten gurkbit. Du kan även ge dropparna direkt i munnen, eller droppa dem på pellets. I Djurdoktorns webbutik finns även en knappkanyl med tillhörande doseringssprutor som kan vara enkel att ge vitaminerna med. Vi säljer även en billigare variant av hjälpmedel, doseringssprutor och pipetter åt smådjuren som fungerar lika bra för de flesta tillskott och näringslösningar.

Sköldpadda

Biotin åt sköldpadda kan tillföras om skölden är spretig och skör. Likaså borde man se en kraftig hyperkeratos/förtjockad hud med antydan till sprickor i huden, men även en förhorning och en onormalt snabbvuxen näbb. Själv har jag inte säkra uppgifter på detta, men att ge biotin vid dessa symtom under 6 - 8 veckor och se om förbättring inträder är min hypotes. Sköldpaddor har så olika vikt så det är svårt att ge ungefärliga viktsanvisningar. Du får väga din sköldpadda och ge efter anvisning i tabellerna nedan. Första tabellen är för små sköldpaddor, andra tabellen är för mellanstora sköldpaddor, och tredje tabellen är för stora sköldpaddor. Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt och dag.

Doseringstabellen åt små sköldpaddor.

Vikt i gram

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15 ml?

Blanda 1 droppe vitaminer med 9 droppar vanligt vatten och ge enligt doseringarna nedan.

50

1 droppe

450 dagar

100

2 droppar

450 dagar

200

4 droppar

450 dagar

 

Doseringstabellen åt mellanstora sköldpaddor.

Vikt i gram

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15 ml?

Blanda 1 droppe vitaminer med 4 droppar vanligt vatten och ge enligt doseringarna nedan.

200

2 droppar

450 dagar

400

4 droppar

450 dagar

500

5 droppar

450 dagar

   Hur ger man vitaminerna åt sköldpaddan?

Doseringstabellen åt stora sköldpaddor.

Vikt i kilo

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x50 ml?

0,5

1 droppe

50 månader

1

2 droppe

25 månader

2

4 droppar

12 månader

5

10 droppar

5 månader

10

20 droppar

2,5 månader

15

30 droppar

1,5 månader

Vid rätt utfodring växer sköldpaddan hela sitt liv, och vi rekommenderar därför att väga den regelbundet. Det går att skapa sig en bra bild av hälsotillståndet genom att ha koll på vikten och dessutom vet man hur vitaminer ska doseras. I Djurdoktorns webbutik finns även en knappkanyl med tillhörande doseringssprutor som kan vara enkel att ge vitaminerna med. Vi säljer även en billigare variant av hjälpmedel, doseringssprutor och pipetter åt smådjuren som fungerar lika bra för de flesta tillskott och näringslösningar om du misstänker att din sköldpadda är uttorkad.

Äter inte sköldpaddan som den ska, gör så här:

Håll den liggandes på rygg. Sätt droppen där över och underkäke möts, så kommer droppen att rinna in i munnen fast sköldpaddan inte öppnar munnen. Anvisning åt sköldpaddor som äter normalt: LANDSKÖLDPADDOR:

Blanda vitaminerna i en liten del av fodret så sköldpaddan äter upp allt av det du givit. Ge därefter resten av fodret. SUMP och VATTENSKÖLDPADDOR: Ge vitaminerna direkt i munnen, antingen genom att droppa dem direkt i "näbben" eller ge dem på något gott. Gör så här: Håll sköldpaddan liggandes på rygg. Sätt droppen där över och underkäke möts, och det rinner in i munnen.  

Ödla

Hos ödlor som äter ägg är en brist på biotin vanligt förekommande. Det börjar i regel med att ödlan får en sämre aptit. Ibland ses en fuktande dermatit/hudinfektion, sprickbildning och olag i ömsningen samt neurologiska symtom som muskelsvaghet, konstiga rörelser ungefär som om någon rört ödlan, samt att ödlan verkar hyperirriterad utan anledning. Kort sagt, neurologiska problem. Enklast att förebygga detta problem är att ge biotin kontinuerligt så slipper ödlan råka ut för detta tillstånd. Anledning att detta inte förekommer i naturen, anses vara att ödlorna där kommer över embryonerade ägg, dvs ägg som har ett foster i sig. Så är det inte med våra vanliga hönsägg, där det endast finns en äggvita och en äggula. Vikten på sällskapsödlor varierar väldigt, allt från 10 gram till 10 kilo. Väg din ödla för att få rätt dosering. Har du ingen våg får du uppskatta vikten. Första tabellen är för små ödlor, andra tabellen är för medelstora ödlor, och tredje tabellen är för stora ödlor. Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt och dag.

Doseringstabellen åt små ödlor.

Vikt i gram

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15 ml?

Blanda 1 droppe vitaminer med 9 droppar vanligt vatten och ge enligt doseringarna nedan.

50

1 droppe

450 dagar

100

2 droppar

450 dagar

200

4 droppar

450 dagar

Doseringstabellen åt mellanstora ödlor.

Vikt i gram

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15 ml?

Blanda 1 droppe vitaminer med 4 droppar vanligt vatten och ge enligt doseringarna nedan.

200

2 droppar

450 dagar

400

4 droppar

450 dagar

500

5 droppar

450 dagar

Doseringstabellen åt stora ödlor.

Vikt i kilo

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x50 ml?

0,5

1 droppe

50 månader

1

2 droppe

25 månader

2

4 droppar

12 månader

5

10 droppar

5 månader

10

20 droppar

2,5 månader

  Hur ger man vitaminerna åt ödlan?

Vid rätt utfodring växer ödlan hela sitt liv, även om viktkurvan planar ut efter några år, och vi rekommenderar därför att väga ödlan regelbundet. Det går att skapa sig en bra bild av hälsotillståndet genom att ha koll på vikten och dessutom vet man hur vitaminer ska doseras.

Äter inte din ödla som den ska, gör så här:

Håll den liggandes på rygg. Sätt droppen där över och underkäke möts, så kommer droppen att rinna in i munnen fast ödlan inte öppnar munnen. I Djurdoktorns webbutik finns även en knappkanyl med tillhörande doseringssprutor som kan vara enkel att ge vitaminerna med. Vi säljer även en billigare variant av hjälpmedel, doseringssprutor och pipetter åt smådjuren som fungerar lika bra för de flesta tillskott och näringslösningar om din ödla är uttorkad.

Anvisning åt ödlor som äter normalt: Sätt vitaminerna på en bit foder, gärna något du vet attraherar din ödla mest, eller ge vitaminerna direkt i munnen. Gör så här: Håll ödlan liggandes på rygg. Sätt droppen där över och underkäke möts, och det rinner sakta men säkert in i munnen.

Orm

Ormar varierar väldigt i vikt, både beroende på art och ålder, men en riktlinje kan vara att en orm som är 1 meter lång kan väga omkring 500 - 800 gram beroende på art. Säkrast är alltid att väga ormen för att få rätt dosering. Har du ingen våg får du uppskatta vikten. Första tabellen är för små ormar, andra tabellen är för medelstora ormar och tredje tabellen är för stora ormar.

Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt och dag.

 

Doseringstabellen åt små ormar.

Vikt i gram

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15 ml?

Blanda 1 droppe vitaminer med 9 droppar vanligt vatten och ge enligt doseringarna nedan.

50

1 droppe

450 dagar

100

2 droppar

450 dagar

200

4 droppar

450 dagar

Doseringstabellen åt mellanstora ormar.

Vikt i gram

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x15 ml?

Blanda 1 droppe vitaminer med 4 droppar vanligt vatten och ge enligt doseringarna nedan.

200

2 droppar

450 dagar

400

4 droppar

450 dagar

500

5 droppar

450 dagar

Doseringstabellen åt stora ormar.

Vikt i kilo

Dosering per dag

Hur länge räcker 1x50 ml?

0,5

1 droppe

50 månader

1

2 droppe

25 månader

2

4 droppar

12 månader

5

10 droppar

5 månader

10

20 droppar

2,5 månader

15

30 droppar (1 ml)

1,5 månader

20

40 droppar

11 dagar

30

50 droppar

9 dagar

40

60 droppar (2 ml)

1 vecka

30 droppar är ca 1 ml.

Hur ger man vitaminerna åt ormen?

Vid rätt utfodring växer ormar hela sitt liv, även om viktkurvan planar ut efter några år, och vi rekommenderar därför att väga ormen regelbundet. Det går att skapa sig en bra bild av hälsotillståndet genom att ha koll på vikten och dessutom vet man hur vitaminer ska doseras. Beroende på hur du utfodrar din orm, finns flera sätt att ge vitaminerna:

Ge vitaminerna direkt i munnen: Droppa vitaminerna direkt i ormen, i den lilla öppningen som finns där tungan går in och ut. Denna metod är lämplig på ormar som inte äter som de ska. I Djurdoktorns webbutik finns även en knappkanyl med tillhörande doseringssprutor som kan vara enkel att ge vitaminerna med. Vi säljer även en billigare variant av hjälpmedel, doseringssprutor och pipetter åt smådjuren som fungerar lika bra för de flesta tillskott och näringslösningar. Ge vitaminerna i fodret: Åt ormar går det oftast att dosera vitaminerna på deras bytesdjur. Smeta in vitaminerna i bakänden på bytesdjuret, så är risken att ormen spottar ut födan minimal.

Fågel

En brist hos fåglar kan visa sig som en förhorning runt omkring och på näbben. Vävnaden runt näbben "blir större" och flikig eftersom det bildas flera cellager där. Häckande fåglar får ägg som är sköra och tunna. Plötslig död förekommer också vid biotinbrist. Det finns en sjukdom som heter FLKS -  fatty liver and kidney syndrome hos fåglar, och den är stark associerad till en biotinbrist, men även en cholinbrist samt även vissa stressfaktorer som påverkar att glykogenförrådet i levern töms. Cholin finns i Djurdoktorns B – vitaminmix vilket kan vara bra att kombinera med om sjukdomen misstänks.

Dosering:2 droppar per kilo kroppsvikt och dag.

Hur ger jag vitaminerna till min fågel?

Doseras i dricksvattnet: 10 droppar per deciliter dricksvatten och dag. Har man en tam fågel, kan vitaminerna ges direkt i näbben, kanske rent av på något fågeln tycker är gott och hälsosamt. De flesta djurägare har svårt att ge dropparna direkt till fågeln, och därför har vi angivit som alternativ att dosera dem i dricksvattnet. Vi vet att fåglar dricker ungefär 1,5 ml / 50 gram kroppsvikt, när de är utfodrade med ett foder som innehåller bra förhållande mellan vätska och torr-substans. Byt vitaminvattnet och diska skålarna ordentligt och dagligen, för att förhindra att bakterier växer till i vattnet. Dosering direkt i näbben eller på något gott: 1 droppe per 200 gram kroppsvikt var tredje dag.

I Djurdoktorns webbutik finns även en knappkanyl med tillhörande doseringssprutor som kan vara enkel att ge vitaminerna med. Vi säljer även en billigare variant av hjälpmedel, doseringssprutor och pipetter åt smådjuren som fungerar lika bra för de flesta tillskott och näringslösningar. Hur länge räcker vitaminerna? 1x15 ml räcker 45 dagar vid dosering i vattnet. 1x50 ml räcker 5 månader. 2x50 ml räcker 10 månader.  

Iller

En iller med biotinbrist kan få en vinglig gång och färgförändringar i pälsen så att underpälsen depigmenteras dvs den blir ljusare. Vidare så får de vattniga ögon, tappar päls runt ögonen samt får hudproblem med hyperkeratos, dvs förtjockning av huden på vissa ställen. För att ge rätt mängd vitaminer åt din iller kan det vara bra att veta ungefärlig vikt.  

Storlek på illern

Liten iller ex unge

Mellanstor iller ex hona

Stor iller ex hane

Vikt i gram

100 - 500

500 - 1000

1000 - 2000

Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt och dag.  

Vikt i gram

Dosering

Hur länge räcker 1x15 ml/djur?

Hur länge räcker 1x50 ml/djur?

100 - 250

1 droppe var

annan dag

6 månader

1 år

250 - 500

1 droppe per

dag

6 månader

1 år

500 - 1000

 2 droppar per

dag

6 månader

1 år

1000 - 1500

3 droppar

per dag

5 månader

16 månader

1500 - 2000

4 droppar per dag

3 månader

12 månader

  Hur ger man vitaminerna åt illern?

Ge vitaminerna i något nyttigt och gott, ex en bit leverpastej, kokt skinka, köttfärs, tonfiskspad etc. Du kan även ge dropparna direkt i munnen, eller droppa dem på torr eller våtfoder.  

Afrikansk pygméigelkott

Biotinbrist kan uppkomma hos igelkottar som äter råa ägg. I råa ägg finns mycket avidin, och det är ett ämne som neutraliserar biotin, och man måste därför tillföra det till deras mat. Om du ger råa ägg till din igelkott måste du tillföra biotin dagligen. För att ge rätt mängd vitaminer åt din igelkott kan det vara bra att veta ungefärlig vikt.

Storlek på igelkotten

Liten igelkott

Mellanstor igelkott

Stor igelkott

Vikt i gram

100 - 300

300 - 500

500 - 700

Dosering: 2 droppar per kilo kroppsvikt och dag.

Vikt i gram

Dosering

Hur länge räcker 1x15 ml/djur?

Hur länge räcker 1x50 ml/djur?

100 - 300

1 droppe var

annan dag

6 månader

1 år

300 - 500

1 droppe per

dag

6 månader

1 år

500 - 700

 2 droppar per

dag

6 månader

1 år

Hur ger man vitaminerna åt igelkotten?

Rekommenderade doseringar är beroende på om du vill ge vitaminerna varje dag eller mer sällan. Gör det som är mest praktiskt. Ge vitaminerna i något nyttigt och gott, ex en bit leverpastej, kokt skinka, köttfärs, tonfiskspad etc. Du kan även ge dropparna direkt i munnen, eller droppa dem på torr eller våtfoder.    

GENERELL DOSERINGSTABELL

                                                                                      Doseringstabell Biotin

Vikt

Dosering per dag.

Hur länge räcker 1x15 ml?

Hur länge räcker 1x50 ml?

Hur länge räcker 2x50 ml?

10 - 100 gram

Späd: 1 droppe+4 droppar vatten. Ge 1 droppe.

6 månader.

6 månader.

12 månader.

100 - 250 gram

Späd: 1 droppe+2 droppar vatten. Ge 1 droppe.

6 månader.

6 månader.

12 månader.

250 - 500 gram

Späd: 1 droppe+2 droppar vatten. Ge 2 droppar.

6 månader.

6 månader.

12 månader.

500 gram – 1 kilo

2 droppar.

6 månader.

6 månader.

12 månader.

2 kilo

4 droppar.

6 månader.

6 månader.

12 månader.

5 kilo

10 droppar.

45 dagar.

5 månader.

10 månader.

10 klo

20 droppar.

22 dagar.

2,5 månader.

5 månader.

25 kilo

50 droppar.

9 dagar.

 1 månad.

2 månader.

50 kilo

100 droppar.

4 dagar.

 14 dagar.

1 månad.

Dosering: 2 droppar / kg kroppsvikt. 

50 ml innehåller ca 1500 droppar.

30 droppar är ca 1 kryddmått / 1 ml.