Att åka med hund, katt och iller till Spanien

Att åka med hund, katt och iller till Spanien

Information runt rutiner för förebyggande djurvård åt hundar som vistas eller bor i Spanien.
Det finns en grupp hundar som lever farligare än andra. Det är hundarna som reser mellan olika länder och inte har anpassat sitt smittskydd.
Efter besök i ett Medelhavsland ska de fortsätta ett par månader med vissa parasitmedel när de kommer tillbaka till Skandinavien. De spanska veterinärerna missar ofta att informera om det här och det är för de tror att vi ger samma i Skandinavien som man ger här, de tror alltså att man fortsätter som vanligt bara. Vad jag förstått så resonerar den svenska djurägaren så att när man kommer till Sverige behöver vi inte ge alla de här medlen.

De hundar som åker mellan Skandinavien och Spanien ska alltså smittskyddas på spanskt vis under en tid i Skandinavien.
Med vad och hur länge beror på vilken livsstil de har här.
Parasiterna som redan invaderat hunden försvinner inte för att hunden flyttar sig geografiskt. Ett exempel på en sådan parasit är hjärtmask. Den ligger som filarier (omogna hjärtmaskar) och cirkulerar i blodet för att sen ”växa till sig” och bli riktiga maskar i hjärtat efter något halvår. Det ger mycket allvarliga, livshotande konsekvenser om parasiten får växa till, och det gör den om djuren inte får sina behandlingar. Så, kom ihåg att ge djuren medel mot parasiter även när Ni kommer till Sverige.
För att veta hur du ska göra kan du kontakta vår webbveterinär Ywon Roschat
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.